Rock for Human Rights bringer håp for forandring til unge over hele Amerika
Wil Seabrook er sanger, låtskriver og grunnleggeren av Rock for Human Rights (R4HR). Han ble født i USA og flyttet til Tyskland med familien sin da han var ni år gammel. Der var han vitne til Berlinmurens fall. «Plutselig, fordi folk bare reiste seg og krevde at det skulle bli bedre, ble verden bedre. Og det slo meg virkelig, det var kraftfullt for meg», sier Seabrook.
I USA gikk Seabrook på kostskole, der han gikk fra å se internasjonale til å se daglige krenkelser av menneskerettighetene – grusomhet og mobbing blant elever. Da han begynte med musikk, fant han en måte å uttrykke seg på. «Jeg har alltid ønsket å redde verden med musikk, det var tanken.»
I 2006 var han med på å lage musikk for en av de nye informasjonsannonsene for Youth for Human Rights. Mens han lagde musikken, lærte han også om menneskerettigheter og YHRI-materialene. «Og på det tidspunktet sa jeg: ’Dette er tingen. Jeg gjør noe med dette materialet – med musikken min og dette materialet.’» Dermed ble R4HR dannet.
«Målet er å opplyse en hel generasjon om de grunnleggende menneskerettighetene som alle bør ha», sier Seabrook. «Mitt håp er at unge vil forstå sin egen evne til å skape endringer i sine omgivelser.»
I 2014 brakte han Alexio Kawara, en toppartist fra Zimbabwe, til USA for den første R4HR-turneen. De gikk fra skole til skole og fremførte inspirerende musikk, inkludert sangen deres, «Candle», mens de også underviste elevene i menneskerettigheter. Deretter kom turneen «30 byer på 30 dager for de 30 menneskerettighetene». R4HR besøkte skoler og lokalsamfunn over hele USA, fra California til delstaten Washington, deretter Oregon, Nevada, Arizona, Colorado, Georgia, Tennessee, Illinois, Minnesota, Massachusetts, New York, Washington, D.C., North Carolina og til sist Florida.
«Det første spørsmålet var ’Hvorfor bryr en femteklassing i Iowa seg om menneskerettigheter rundt om i verden?’ Hvordan gjør du dette emnet virkelig for det barnet, og hvorfor skulle de bry seg om det?» Når han ber de unge om å rekke opp hendene hvis de har blitt mobbet, gjør nesten alle det. Han forbinder menneskerettigheter til det punktet. Elevene føler seg styrket.
«Målet er å opplyse en hel generasjon om de grunnleggende menneskerettighetene som alle bør ha. Mitt håp er at unge vil forstå sin egen evne til å skape endringer i sine omgivelser.»
R4HR-gitaristen, Cal, sa: «Noen unge kommer ut og skriver noen virkelig store formål. De sa: ’Jeg skal forandre verden.’»
Seabrook ville sørge for at turneen hans ikke ble et engangsøyeblikk med inspirasjon, men en langvarig endring, så han begynte å gi lærere YHRIs undervisningspakke så de kunne fortsette leveringen. Nå, etter å ha nådd over 20 000 elever på 51 skoler, etablerer R4HR også menneskerettighetsklubber på skolene. Florida State University i Tallahassee dannet sin egen menneskerettighetsklubb og inviterte R4HR til å tale på deres menneskerettighetskonferanse der elever fra hele delstaten deltok.
For å nå enda flere gjorde R4HR TV- og radiointervjuer og sluttet seg deretter til YHRI på dens årlige internasjonale toppmøte om menneskerettigheter. Deres arbeid og antall timer med frivillig tjeneste ble anerkjent med Presidential Service Award i 2019.
«Det finnes overhodet ingen følelse som kan sammenlignes med følelsen av at du virkelig har gjort en forskjell i folks liv og verden rundt deg», sier Seabrook.
Finn ut mer om Seabrooks arbeid for menneskerettigheter på nor.Scientology.tv/WSeabrook.