«Jeg er ikke interessert i å oppsamle smuler av medfølelse kastet fra bordet av en person som anser seg selv for min herre. Jeg vil ha den fulle menyen av rettigheter.»

– Desmond Tutu

Menneskerettighetsforkjemper
Desmond Tutu (1931–2021)

Desmond Tutu er en av Sør-Afrikas mest kjente menneskerettsaktivister og han fikk i 1984 Nobels fredspris for sin innsats i forbindelse med håndteringen av apartheidtidens avslutning. Han er født i 1931 i Klerksdorp, Sør-Afrika, var først lærer, men studerte senere teologi og ble den første sorte anglikanske erkebiskopen i både Cape Town og Johannesburg. Gjennom sine foredrag og skrifter som en høylydt kritiker av apartheid, var han kjent som «stemmen» til de stemmeløse svarte sør-afrikanerne. Etter at student opprøret i Soweto eskalerte til opptøyer, støttet Tutu den økonomiske boikotten av landet sitt, idet han konstant oppmuntret til forsoning mellom forskjellige fraksjoner i forbindelse med apartheid.

Da Sør-Afrikas første valg for flere raser ble avholdt i 1994 – hvor Nelson Mandela ble valgt som landets første sorte president – utnevnte Mandela Tutu til formann for Truth & Reconcilliation Commission (TRC).

I menneskerettighetsarbeidet sitt, formulerte Tutu sitt mål som værende «et demokratisk og rettferdig samfunn uten rasemessige inndelinger», og han har fastsatt minimumskrav for utførelsen av dette, inkludert like borgerrettigheter for alle, et felles utdannelsessystem, og slutt på tvungen utvisning.

Utover Nobelprisen, har Tutu blitt tildelt atskillige priser, inkludert Pacem in Terris-prisen (fred på jord-prisen), Biskop John T. Walker Distinguished Humanitarian Service Award, Lincolns lederskapspris og Gandhis fredspris.

Desmond Tutu fortsetter med å reise mye som forkjemper for menneskerettigheter og likhet blant alle mennesker, både i Sør-Afrika og internasjonalt.

LAST NED »